Zupa z cukinii

Ozdobić świeżym tymiankiem.
/ 11.08.2006 13:40

dla 4-6 osób

Składniki:
- 550 g cukinii, 50 g cebuli
- 400 g ziemniaków
- 50 ml oliwy z oliwek
- 60 ml białego wina
- 200 ml śmietany
- 1 l wywaru z warzyw
- 150 g kurek
- grzanki z białego pieczywa
- do dekoracji: pęczek świeżego tymianku

Cukinie obrać, skórki ugotować oddzielnie, zahartować w zimnej wodzie; gdy wystygną, dokładnie odsączyć. Cebulę i ziemniaki obsmażyć, dodać białą część cukinii, zalać winem, odparować.
Podlać wywarem z warzyw, gotować do miękkości. Zmiksować, dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Odlać 2/3 wywaru. Do pozostałej 1/3 dodać ugotowane skórki z cukinii, całość zmiksować. Lekko ciepłe zupy w dwóch kolorach delikatnie wlać do głębokich talerzy. Na wierzchu ułożyć grzanki z białego pieczywa, na nich podsmażone w maśle kurki. Ozdobić świeżym tymiankiem.


Katarzyna Likus, "Kuchnia najlepsza pod słońcem", Edipresse Książki, Warszawa

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/03.07.2007 20:27
z cukinii, tyle ze bez kurek i bialego wina. Teraz wyprobuje chetnie podany tutaj przepis.
/08.09.2006 10:22
musze przyznac,ze przepis na zupe jest super.Wyprubowalam i polecam.