Brukselka to warzywo nie tylko smaczne, lecz także dietetyczne. 100 g świeżej brukselki ma zaledwie 40 kcal! Ponadto posiada wiele witamin, takich jak C, E oraz K. Jest bogata w fosfor, żelazo, magnez oraz wapń, a przy tym polecana kobietom w ciąży.
Zupa z brukselką
Składniki:
- 1 mała pierś kurczaka
- 500 g brukselki
- 1 mała cebula
- 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
- kilka żołądków drobiowych
- pęczek włoszczyzny
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Przygotowanie:
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić, włożyć do garnka z wywarem, dodać pokrojone żołądki, zagotować. Mięso drobiowe umyć, pokroić i ugotować. Brukselkę umyć. Małe główki wrzucić do wywaru w całości, większe – należy pokroić na połówki lub na ćwiartki. Dodać cebulę, wszystko ponownie zagotować. Całość gotować do miękkości, doprawić.
Zobacz także: Jak ugotować brukselkę?