Zupa z brukselką - przepis

Najbardziej popularne zupy brukselkowe to zupy-krem. Jeśli nie chcemy blendować tego warzywa, warto wykorzystać przepis na zupę z całymi główkami brukselki. Smak świeżej brukselki będzie równie dobrze wyczuwalny.
/ 12.09.2013 12:27

Zupa z brukselką

Brukselka to warzywo nie tylko smaczne, lecz także dietetyczne. 100 g świeżej brukselki ma zaledwie 40 kcal! Ponadto posiada wiele witamin, takich jak C, E oraz K. Jest bogata w fosfor, żelazo, magnez oraz wapń, a przy tym polecana kobietom w ciąży.

Zupa z brukselką

Składniki:

  • 1 mała pierś kurczaka
  • 500 g brukselki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • kilka żołądków drobiowych
  • pęczek włoszczyzny
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić, włożyć do garnka z wywarem, dodać pokrojone żołądki, zagotować. Mięso drobiowe umyć, pokroić i ugotować. Brukselkę umyć. Małe główki wrzucić do wywaru w całości, większe – należy pokroić na połówki lub na ćwiartki. Dodać cebulę, wszystko ponownie zagotować. Całość gotować do miękkości, doprawić.

Zobacz także: Jak ugotować brukselkę?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)