Zupa wonton z wieprzowiną! Sprawdź doskonały przepis na azjatycką zupę!

Ta zupa z delikatnymi pierożkami z pysznymi nadzieniem na pewno ci zasmakuje.
Robert Grotkowski / 3 miesiące temu
zupa wonton fot. Adobe Stock

Zupa wonton to jedna z najbardziej znanych i popularnych zup kuchni chińskiej. Jej nazwa może być jednak nieco myląca, wontony to w bowiem pierożki (raczej sakiewki), ugotowane w aromatycznym, klarownym bulionie (zwykle mięsnym, ale może też być warzywny).

 

Wontony mogą być nadziewane różnymi składnikami, np. mielonym mięsem (najczęściej wieprzowiną), rozdrobnionymi krewetkami, ostrygami. Są też wersje wegetariańskie, np. z grzybami. Nadzienie doprawia się pikantnie lub łagodnie, zwykle jednak dodaje się do niego imbir, czosnek, olej sezamowy, niekiedy także sos sojowy.

My dziś proponujemy zupę z wontonami z najłatwiej dostępnej i najtańszej wieprzowiny.

 

Zupa wonton z mieloną wieprzowiną

Składniki na 4 porcje

  • 1 litr bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
  • 10 dag mąki
  • 50 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania

Nadzienie:

  • 10 dag mielonej lub drobno posiekanej wieprzowiny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • 2 łyżki wina ryżowego (lub wytrawnej sherry)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Z mąki, wody i szczypty soli zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na bok.

  2. Przygotuj nadzienie: posiekaj imbir, czosnek, dymkę i wymieszaj z mięsem. Wmieszaj do masy sól, wino ryżowe, mąkę ziemniaczaną i olej sezamowy. Masę dokładnie wyrób.

  3. Ciasto rozwałkuj cienko (na grubość 1 mm) i pokrój w kwadraty o bokach ok. 6 cm. Na środku każdego kwadratu połóż po ok. łyżeczce nadzienia.

  4. Brzegi pierożków zwilż wodą, złóż po przekątnej na trójkątne wontony i ściśnij mocno brzegi ciasta.

  5. Zagotuj bulion, włóż do niego wontony i gotuj ok. 5 minut na wolnym ogniu. Nałóż do miseczek i podawaj.

Podczas formowania pierożków możesz puścić wodze fantazji. Możesz uformować je jak klasyczne sakiewki, a także zrobić jak ravioli, pierożki w kształcie półksiężyca lub nawet cylindryczne ruloniki. Najważniejsze, aby podczas gotowania nie wypływało z nich nadzienie. Zupa wonton powinna bowiem do końca pozostać klarowna.

Wypróbuj też koniecznie nasz przepis na pikantną zupę chińską z kurczakiem i kiełkami fasoli mung.

Czytaj też:

Zupa chińska z grzybami i ryżemJak przyrządzić chińską zupęChińska zupa krewetkowa

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)