Zupa szpinakowa z rybą i ciecierzycą - przepis

Świetną rybą na zupę jest filet z czarniaka. Ryba ta, znana także jako dorsz grenlandzki, ma niezwykle delikatne, chude i smakowite mięso.
/ 05.06.2012 06:21

Przygotowanie ok. 50 min
Porcja ok. 270 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 50 dag szpinaku
- 40 dag filetów z białej ryby morskiej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka ciecierzycy (20 dag)
- 6 nitek szafranu
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny
- sos sojowy
- łagodne curry
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Filety opłucz, pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Rybę odstaw do lodówki na 30 minut. Szpinak przebierz, odetnij korzonki, opłucz i osącz. Większe liście pokrój.

2. Cebulę obierz, opłucz, posiekaj. W szerokim garnku rozgrzej olej, włóż cebulę, oprósz curry i usmaż na szklisto. Dodaj szpinak, dopraw czosnkiem, wymieszaj i ogrzewaj 3 minuty, aż liście zmiękną.

3. Wlej gorący bulion warzywny doprawiony szafranem. Dodaj ciecierzycę osączoną z zalewy. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj 5–6 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec włóż kawałki ryby i gotuj razem na małym ogniu  8–10 minut, uważając, aby ryba się nie rozpadła.

Tagi: zupa