Zupa szpinakowa

Zagotować włoszczyznę z kostką rosołową. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut, a następnie przecedzić. Szpinak dokładnie opłukać i przełożyć do rondelka, rozmrozić.

Składniki

 

  • mrożony szpinak,

  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 litra wody
  • włoszczyzna
  • śmietana
  • kostka rosołowa
  • przyprawy
  • grzanki z chleba tostowego

Sposób przygotowania

Zagotować włoszczyznę z kostką rosołową. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut, a następnie przecedzić. Szpinak dokładnie opłukać i przełożyć do rondelka, rozmrozić. Dodać do niego masło i pokrojony w kostkę czosnek. Razem smażyć, następnie lekko przestudzić i zmiksować. Do wywaru z warzyw (ok. 1 litra) przełożyć zmiksowany szpinak i razem wymieszać. Zabielić śmietaną, zgotować. Przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z grzankami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)