Zupa szparagowa

Szparagi umyć, oczyścić, opłukać, odkroić główki. Główki odłożyć pozostałe szparagi wrzucić do osolonej wody z łyżką cukru i gotować.

Składniki

 

 

  • 1 kg szparagów

    Zupa szparagowa

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek młodej pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania

Szparagi umyć, oczyścić, opłukać, odkroić główki. Główki odłożyć pozostałe szparagi wrzucić do osolonej wody z łyżką cukru i gotować.

Pietruszkę i koperek dodać do gotujących się szparagów, gotować do miękkości, przelać przez sito, zblendować.

Oddzielnie ugotować w bulionie główki szparagów. Szparagi zmiksowane połączyć z mlekiem i połową śmietanki, podgrzać.

Pozostawioną śmietankę wymieszać z żółtkami, wlać do gorącej zupy, mieszając podgrzewać chwilę, nie gotować. Gorącą zupę połączyć z ugotowanymi główkami szparagów, dodać posiekany koperek, przyprawić solą.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)