Śliwki z dodatkiem przypraw korzennych fot. Fotolia

Zupa śliwkowa z morelami

Zupa śliwkowa z dodatkiem suszonych moreli jest potrawą wigilijną charakterystyczną przede wszystkim dla rejonu Warmii i Mazur. Charakteryzuje się ciekawym i intensywnym smakiem. Warto próbować nowych potraw i podać taką zupę w nadchodzące święta. Kto wie, może tak wam zasmakuje, że już na stałe zagości na waszych świątecznych stołach?
/ 06.11.2012 11:39
Śliwki z dodatkiem przypraw korzennych fot. Fotolia

Zupa śliwkowa jest prosta i szybka w przyrządzeniu, dzień przed jej przygotowaniem wystarczy zalać suszone śliwki i morele wodą. Taką zupę możemy podawać z ugotowaną kaszą manną lub kluskami.

Zobacz także: Święta w wersji vege

Zupa śliwkowa z morelami

  • 250 g suszonych śliwek
  • 125 g suszonych moreli
  • 1,25 l wody
  • 3 goździki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z jednej cytryny
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Namoczone poprzedniego dnia suszone śliwki i morele, gotujemy do miękkości w tej samej wodzie w której były moczone, dodajemy goździki, skórkę z cytryny, sól i cukier do smaku. Następnie wywar przecedzamy przez sito i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.  W tym celu, mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości chłodnej wody i mieszamy, po czym dodajemy do zupy i całość zagotowujemy. Należy pamiętać, aby w momencie dodania mąki do zupy dokładnie ją mieszać by nie powstały grudki.

Polecamy również: Suszone śliwki na osteoporozę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)