Zupa serowa z klopsikami

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną tak aby powstała gładka masa...
/ 31.07.2007 21:50

Składniki

  • 1 kg pieczarek

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 kubeczek śmietany
  • 5 serków topionych
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka i dusić. W tym czasie serki dokładnie wymieszać ze śmietaną tak aby powstała gładka masa. Kiedy woda z pieczarek odparuje, dolać 0,5 l wody (później można zupę rozrzedzić, ale na początku lepiej z wodą nie przesadzać), zamieszać i wrzucić masę z serków i śmietany. Całość dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu.

Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułki tartej i przyprawy do mięs - dokładnie wymieszać, a następnie formować w rękach małe klopsiki i wrzucać do garnka z gotującą się zupą. Po wrzuceniu ostatniego pulpecika, gotować przez 10 - 15 minut, aż pulpeciki się dobrze ugotują. Do smaku można dodać Vegety lub przyprawy do zup w płynie.

Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać wody.

Można oddzielnie ugotować dowolny makaron (lub ryż) i po nałożeniu na talerz zalać go zupą. Nie polecam wrzucania makaronu do zupy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/30.04.2014 09:54
Robię podobnie, ale zabielam śmietaną na sam koniec gotowania, a klopsiki wrzucam na wrzącą wodę na początku :)
/31.01.2011 15:49
Zupa powinna nazywac sie "pieczarkowa".