Zupa pomidorowo-cebulowa

Pomidory obrane ze skórki pokrój w niedużą kostkę. Cebule pokrój w talarki...
/ 02.09.2007 10:53

Składniki

  • 5 cebul
  • 4-5 pomidorów

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • kilka kromek czerstwego chleba lub bułki
  • 2 łyżki margaryny
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

Pomidory obrane ze skórki pokrój w niedużą kostkę. Cebule pokrój w talarki, zeszklij na oliwie rozgrzanej w głębokim rondlu i dodaj pomidory. Potem oprósz mąką, dodaj szklankę zimnej wody. Następnie wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej margarynę i zrumień pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gorącą zupę rozlej do bulionówek. Każdą porcję posyp grzankami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/30.01.2011 20:57
Ja bym tę zupę zmiksowała przed podaniem. Pomysł dobry, pewnie zupka słodko-kwaśna... Mniam
/28.02.2009 10:46
Pycha zupka, tania i prosta do zrobienia nawet dla takiego kaleki kuchennego jak ja :D (tylko te krojenie cebuly T~T)
/07.12.2008 23:08
Bardzo dobra zupka, prosta i niekosztowna. Robiliśmy taką w technikum żywienia, teraz gdy nie mam czasu robić takiej zupy do tradycyjnej pomidorowej bez śmietany dodaję podsmażoną cebulkę, grzanki i przyprawiam bazylią i oregano.