Zupa pomidorowa z mozzarellą

W garnku dusimy na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek razem z kostką rosołową. W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i...
/ 13.11.2007 12:32

Składniki

  • 5 dużych pomidorów,

  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • szklanka mleka,
  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • świeże liście bazylii,
  • tymianek - może być suszony,
  • łyżeczka cukru, sól, pieprz,
  • kostka rosołowa.

Sposób przygotowania

W garnku dusimy na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek razem z kostką rosołową.

W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Pomidory dodajemy do garnka razem z łyżeczką cukru, solą, pieprzem i tymiankiem, można też dodać warzywną przyprawę do zup - według uznania. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut.

Następnie zdejmujemy z ognia - jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i miksujemy. Jeszcze raz wstawiamy na kuchenkę i dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając zupę. Zupa pomidorowa powinna mieć konsystencję kremu - jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.

Zupę pomidorową podajemy gorącą, a na wierzch każdego talerza układamy 3 cienkie plastry mozzarelli i kilka listków świeżej bazylii. Dookoła talerza można poukładać małe grzanki z ciemnego pieczywa przyrumienione na oliwie, lub podać ciepłą bagietkę.

Jeżeli myślałeś, że o pomidorowej wiesz już wszystko - możesz być mile zaskoczony!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)