Zupa piwna

Piwo wlać do garnka, dodać przyprawy, zagotować, zdjąć z kuchenki. Żółtka utrzeć z cukrem, ciągle mieszając, dodać do gorącego piwa. Biały ser pokroić na kawałki, ułożyć w talerzach lub miseczkach. Zalać gorącą zupą.
/ 12.06.2007 14:49

Składniki

  • 1,5 l jasnego piwa
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 20 dag podsuszonego, białego sera
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki kminku
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Piwo wlać do garnka, dodać przyprawy, zagotować, zdjąć z kuchenki.

Żółtka utrzeć z cukrem, ciągle mieszając, dodać do gorącego piwa.

Biały ser pokroić na kawałki, ułożyć w talerzach lub miseczkach. Zalać gorącą zupą.