Zupa minestrone z serem - przepis

Zupę minestrone możesz doprawić gotowym sosem pesto lub świeżą bazylią
/ 06.06.2012 07:45

Przygotowanie ok. 60 min
Porcja ok. 180  kcal

Przepis na 6 porcji:
- 2 cukinie
- 20 dag różyczek kalafiora
- 10 dag żółtej fasolki szparagowej
- ćwiartka białej kapusty
- por
- cebula
- 2 marchwie
- pietruszka
- kawałek selera
- 4 gałązki natki pietruszki i lubczyku
- 2 łyżki posiekanej natki
- liść laurowy
-n 4 łyżki masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz

Dodatkowo:
- 2 łyżki pesto
- 10 dag startego żółtego sera do posypania

Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj, oczyść. Cukinie i marchew pokrój na plasterki. Fasolkę pokrój na małe kawałki. Por i cebulę posiekaj. Kapustę poszatkuj. Pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę.

2. W garnku na maśle smaż 3 min cebulę, por, marchew, pietruszkę i seler. Dodaj kalafior, kapustę i fasolkę. Wlej 2 litry wrzątku. Dodaj gałązki ziół i przyprawy. Zupę gotuj 30 minut na wolnym ogniu.

3. Pod koniec dodaj cukinię i gotuj razem 5–6 minut, tak aby cukinia pozostała jędrna. Dopraw do smaku pesto. Posyp posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem.