Zupa krem ze świeżych pomidorów z serem roquefort

Z pysznym serem roquefort!
/ 08.08.2013 07:54

Ostry i słony ser tworzy wyjątkowy, efektowny kontrast do słodyczy pomidorów. Do tego palący, egzotyczny sos sambal oelek i łagodne pestki dyni. Proste, a jakie pyszne!

Przepis na 2 porcje:

  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 pomidory bez skóry
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 10 dag sera roquefort (lub innego niebieskiego sera pleśniowego, np. rokpol)
  • cukier
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek – sosu z ostrych papryczek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc. tłuszczu
  • łyżka pestek dyni
  • suszony tymianek do smaku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Zobacz, jak przygotować zupę krem ze świeżych pomidorów krok po kroku!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)