Zupa krem z groszku z łososiem - przepis

Zupę posyp plasterkami łososia pokrojonymi na cienkie paseczki i udekoruj groszkiem
/ 11.06.2012 06:24

Przygotowanie ok. 35 min
Porcja ok. 220 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 25 dag groszku cukrowego w strączkach
  • 25 dag zielonego groszku łuskanego (świeżego lub mrożonego)
  • cebula
  • 4–5 łyżek śmietany 18-proc. do zup i sosów
  • 10 dag wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 łyżki masła
  • kostka bulionu warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Strączki groszku cukrowego i groszek łuskany opłucz, osącz. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Włóż cebulę i lekko podsmaż na szklisto. Dodaj oba rodzaje groszku.

2. Wlej 1,25 l wrzątku. Wkrusz kostkę bulionową. Zupę gotuj 15 minut. Odłóż do dekoracji część zielonego i cukrowego groszku, a resztę zupy zmiksuj. Dodaj do niej śmietanę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

3. Zupę mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Wlej na ogrzane talerze. Posyp plasterkami łososia pokrojonymi na cienkie paseczki. Udekoruj odłożonym groszkiem i podawaj.

Do kremu dodaj dobrej jakości śmietanę (np. marki Piątnica, ok. 1,80 zł/200g), która nie zwarzy się w gorącej zupie.