Pikantny krem z dyni Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa krem z dyni na ostro

Prawdziwie pikantna!
/ 05.09.2017 20:20
Pikantny krem z dyni Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 l bulionu (może być z kostki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 kropli sosu Tabasco
  • po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz, pieprz kajeński

Sposób wykonania:


  1. Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien, miąższ zetrzeć na grubej tarce.
  2. Bulion zagotować, dodać do niego dynię i przyprawy, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około godzinę.
  3. Zmiksować na jednolity krem. Jeżeli będzie taka potrzeba doprawić ponownie.
  4. Zupę nalewać do talerzy lub miseczek. Każdą porcję posypać ziarnami dyni i słonecznika, udekorować gałązką natki pietruszki. Można ozdobić kleksem gęstej śmietany.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)