Zupa kminkowa

Zrobić zasmażkę z dwóch łyżek mąki i dwóch łyżek masła, zrumienić, wsypać paprykę i kminek...
/ 03.07.2007 23:37

Składniki

  • 3 litry wywaru z wędzonej szynki (lub innego wędzonego mięsa)
  • 2 łyżki tłuszczu

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki  papryki
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek śmietany
  • Kluski kładzione (z 2 żółtek i mąki)

Sposób przygotowania

Zrobić zasmażkę z dwóch łyżek mąki i dwóch łyżek masła, zrumienić, wsypać paprykę i kminek. Wymieszać, dodać do wywaru z szynki. Gotować 10—15 min. Śmietanę rozmieszać z żółtkami i wlać do zupy. Podawać z kluskami kładzionymi — jak najmniejszymi.

Tagi: kminek, zupa
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)