POLECAMY

Zupa kalarepowa

Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować ok. 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Odcedzić.

Składniki

  • 1-2 litrów wody lub wywaru

  • 4 kalarepy (ok. 50 dag)
  • ok. 20 dag ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, wegeta
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania

Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować ok. 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Odcedzić.

Do gotującej się kalarepy dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotować. Zdjąć z ognia.

Następnie do zupy dodać ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, wegetę i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)