Zupa imbirowa

Pyszna, oryginalna zupa w sam raz na chłodne, jesienne wieczory.
/ 02.10.2006 15:15

Porcja 205 kcal
Dla 4 osób

Składniki:
- 420 g osączonej ciecierzycy z puszki
- 2 szkl. młodych liści szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 400 g pomidorów z puszki
- posiekane: łodyga selera naciowego i 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cynamonu
- po 1/4 łyżeczki kurkumy i imbiru
- szczypta szafranu (niekoniecznie)
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- cząstki cytryny

Przygotowanie:

1. Seler i czosnek duś na rozgrzanej oliwie około 5 minut. Wsyp przyprawy, podduś jeszcze przez minutę.
2. Dodaj bulion, ciecierzycę i pomidory (z sokiem), zagotuj, duś na małym ogniu (pod przykryciem) aż do miękkości.
3. Wsyp szpinak i duś jeszcze przez chwilę. Podawaj z cząstkami cytryny.

Rada: Nie przekraczaj podanej ilości imbiru i kurkumy. Jeśli wsypiesz za dużo tych przypraw, smak potrawy będzie zbyt korzenny i nie da się tego niczym zamaskować. Dobrym dodatkiem będą tosty z bułki posypanej sezamem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)