Zupa grochowo-fasolowa

Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- puszka białej fasoli
- puszka pomidorów bez skórki
- listek laurowy
- sól, pieprz, majeranek
- 2–3 parówki
- natka pietruszki
- Zupa Grochowa WINIARY


Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Zalać 1,5 l zimnej wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać listek laurowy, majeranek, sól i pieprz. Gotować do czasu, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać osączoną z zalewy fasolę, gotować 5 min.

Do gotującego się wywaru dodać pomidory wraz z zalewą, doprowadzić do wrzenia. Z parówek zdjąć osłonkę, pokroić je na kawałki, dodać do zupy, zagotować. Natkę pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć, drobno posiekać.

Zawartość torebki rozprowadzić w 500 ml zimnej wody. Dodać do zupy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Całość gotować na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Od czasu do czasu zamieszać. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)