Zupa fasolowa na chłodne, jesienne dni

Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut.
/ 07.10.2013 09:46

Składniki

  • woda - ok. 3l
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele ang. - 6-7 ziarnek
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • ziemniaki - 3-4 szt.
  • Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
  • Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • mąka - 1 płaska łyżka
  • czosnek - 4-6 ząbków
  • majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Zupa fasolowa na chłodne, jesienne dni

Sposób przygotowania:

Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut.

Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni

Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)