Zupa borowikowa w dwóch kolorach fot. Fotolia

Zupa borowikowa w dwóch kolorach

Prosta, smaczna i finezyjnie podana
/ 09.12.2009 11:15
Zupa borowikowa w dwóch kolorach fot. Fotolia

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g kurczaka
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 torebki Zupy borowikowej KNORR
  • 2 łyżki stołowe koniaku lub brandy
  • 100 ml gęstej śmietany
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:


  1. Zalej warzywa i porcję rosołową około litrem zimnej wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, a następnie dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, ziarnka czarnego pieprzu). Gotuj całość około 60 minut aż wywar nabierze aromatu i smaku.
  2. Zależnie od ilości bulionu, do tak powstałego wywaru dodaj jedną lub dwie torebki Zupy borowikowej KNORR, całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę pogotuj, aby alkohol odparował.
  3. Podziel gotową zupę na dwie części i do jednej części dodaj śmietanę, drugą część pozostaw tak jak jest.
  4. Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się aby zupy się nie wymieszały ze sobą. Podawaj danie posypane groszkiem ptysiowym.

Potrawy świąteczne - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)