Składniki
Jak zrobić zupę ziemniaczaną?
- 4 średnie ziemniaki,
-
2 marchewki,
- por
- 8 plasterków wędzonego boczku,
- 4 szklanki wody,
- pół szklanki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania
Marchewkę i ziemniaki obrać. Por oczyść, pokroić wszystko w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło.Wrzucić pory i zeszklić, dołożyć warzywa, dolać wodę, posilić i gotować do miękkości.
Plasterki boczku ułożyć na blaszce i włożyć od piekarnika, aby zrumieniły się ii były chrupiące.
Warzywa razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na gładki krem. Ponownie zagotować, połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do kokilek. Do każdej włożyć plasterki boczku.