Ziemniaczany krem

Marchewkę i ziemniaki obrać. Por oczyść, pokroić wszystko w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło.Wrzucić pory i zeszklić, dołożyć warzywa, dolać wodę, posilić i gotować do miękkości.

Składniki

Jak zrobić zupę ziemniaczaną?

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 marchewki,

    Ziemniaczany krem

  • por
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • 4 szklanki wody,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,

Sposób przygotowania

Marchewkę i ziemniaki obrać. Por oczyść, pokroić wszystko w kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło.Wrzucić pory i zeszklić, dołożyć warzywa, dolać wodę, posilić i gotować do miękkości.
Plasterki boczku ułożyć na blaszce i włożyć od piekarnika, aby zrumieniły się ii były chrupiące.

Warzywa razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksować na gładki krem. Ponownie zagotować, połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do kokilek. Do każdej włożyć plasterki boczku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)