Zalewajka na żurku

Kiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce, marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować 10 min.
/ 05.11.2009 13:37

Składniki

  • kiełbasa jałowcowa 40 dkg
  • 1 cebula
  • 6 dużych ziemniaków
  • żurek w butelce (kiszony)
  • 1 marchew
  • seler 1/4 szt

  • por 1/2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • kwaśna śmietana 18
  • śmietana 18% kwaśna 200 gram
  • listek laurowy
  • koperek zielony posiekany
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Jarzynka 1 łyżka

Sposób przygotowania

Kiełbasę jałowcową pokroić w kostkę, dodać pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce marchew, seler i pietruszkę, zalać 2 litrami wody, gotować 10 min. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, czosnek, Jarzynkę, obrane, pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości. Zalać żurkiem, gotować jeszcze 5 min., zaprawić śmietaną i posypać koperkiem.