Włoska zupa jarzynowa

Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć w garnku na oleju. Następnie kolejno dodawać pokrojone w kostkę: marchew, seler, cebulę i czosnek.
/ 23.04.2008 21:59

Składniki

  • 15 dag zielonego groszku
  • 20 dag cukinii

  • 20 dag boczku
  • pół małej główki kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • pół selera
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, estragonu i szałwii
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć w garnku na oleju. Następnie kolejno dodawać pokrojone w kostkę: marchew, seler, cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, 15 min. Zalać sześcioma szklankami zimnej wody. Po ok. 10 min dodać groszek, cukinię, pokrojone w kostkę ziemniaki  i poszatkowaną kapustę. Gotować 10 min, po czym wsypać ryż, żółty ser i zioła. Gdy warzywa i ryż będą miękkie, wymieszać zupę z koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)