Warzywa z szynką

Potrawa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli warzywa podsmażysz lekko na maśle.
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 cebule
- kilka pieczarek
- 2 ziemniaki
- kawałek pora
- kawałek bulwy selera
- 1 pietruszka
- 1 mała cukinia
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszki
- 5 szklanek bulionu
- sól i zielenina
- 20 dag wędzonej szynki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła

Marchewki, selera, pietruszkę i ziemniaki oczyścić, umyć, obrać, opłukać, osączyć, pokroić w kostkę lub na plasterki. Pora dokładnie umyć, najlepiej wykorzystać tylko białą część, pokroić na plasterki. Młodą cukinię opłukać, nie obierać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, młodych nie obierać, pokroić. W rondlu rozpuścić masło i olej, wrzucić przygotowane warzywa i pieczarki, podsmażyć razem kilka minut. Zalać bulionem (może być z kostki), gotować 10–15 min, by pokrojone ziemniaki były miękkie. Zestawić z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać zieleniną. Kto lubi, może dodać do zupy łyżkę śmietany lub naturalnego jogurtu.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)