Rozgrzewający krem pomidorowy

Jesień skłania nas do rozgrzewania się za pomocą ciepłych, aromatycznych potraw. Najlepiej pomagają w tym gęste zupy czyli kremy. Są bardzo smaczne, proste i szybkie do zrobienia więc idealnie nadają się na kolacje czy niedzielny obiad dla całej rodziny. Możemy wykorzystać do ich przygotowania niemalże każde warzywo, które znajdziemy w naszej lodówce, jednakże najpopularniejszą zupą tego typu jest rozgrzewający krem. z pomidorów. Jego przygotowanie jest niezwykle proste.
Rozgrzewający krem pomidorowy

Rozgrzewający krem pomidorowy

Potrzebować będziemy następujących składników:

  • pęczek włoszczyzny
  • 3 udka z kurczaka
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych z bazylią
  • 80 g czarnych oliwek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 g świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól pieprz,
  • świeży imbir do smaku

Włoszczyznę obrać i wraz z udkami z kurczaka zalać litrem wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować powoli na małym ogniu. Powstały w ten sposób bulion drobiowy odcedzić, dodać do niego przecier pomidorowy, sól, pieprz i świeży starty imbir, następnie gotować jeszcze przez 10 minut. W tym czasie na oliwie zeszklić należy czosnek oraz pokrojony w kostkę seler naciowy i całość wraz z pokrojonymi w krążki oliwkami i krojonymi pomidorami wrzucić do zupy. Na koniec całość wystarczy zagotować i gotowe! Zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i sycąca, jeśli podana będzie z kawałkami mięsa, ugotowanymi w wywarze.

Źródło: Materiały prasowe.

Zobacz także: Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicą?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
a jak zrobić krem ze świeżych pomidorów?