Rosół z makaronem

Jeśli dodasz do rosołu suszony grzybek, zyska piękny kolor i intensywniejszy smak!
Składniki:
- 50 dag wołowiny
- 1/4 kury lub kurczaka
- 15–20 dag cielęciny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka i por
- kawałek bulwy selera
- 1 cebula
- sól i pieprz
- suszony grzybek

Mięsa opłukać, włożyć do garnka, zalać 1,5–2 l zimnej wody, posolić, wrzucić opłukany grzybek, gotować ok. godziny na małym ogniu. Warzywa oczyścić, opłukać, włożyć do rosołu po 30 min gotowania wraz z przekrojoną i przypieczoną cebulą. Po ugotowaniu mięso
i warzywa wyjąć, pokroić. Rosół przyprawić, podawać z makaronem. Do każdej porcji włożyć pokrojoną marchewkę i kawałki mięsa, posypać natką.

Źródło: Przyjaciółka
Tagi: zupa, rosół
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
Podstawa to kura rosołowa
/12 lat temu
do rosołu dodaje jeszcze lubczyk ma aromat pycha