Składniki
-
Międzybrodzki Makaron świderek – 250g
- wywar kostno-jarzynowy - 2l
- pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400g
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana 18% - 150ml
- Marchew
- Seler
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Międzybrodzki Makaron świderek gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i pokrojonych w kostkę warzyw. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.
Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.