zupa ziemniaczana fot. Adobe Stock

Jak zrobić krem ziemniaczany? Zobacz!

Na wierzchu zupy możesz ułożyć kromkę bułki, posypać serem i zapiec aż do stopienia sera
/ 04.07.2018 11:45
zupa ziemniaczana fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 35 min 
Porcja: 185 kcal


Składniki na 6 porcji:
- 4 główki cebuli
- 4–5 dużych ziemniaków
- 20 dag mrożonej włoszczyzny
- 3 łyżki masła
- szklana białego wytrawnego wina
- majeranek
- koperek
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 kostki rosołowe
- 5 kromek białego chleba
- olej do smażenia
- cukier
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek. Ziemniaki i cebulę pokrój w sporą kostkę, czosnek posiekaj.

2. W rondlu zeszklij na 2 łyżkach masła cebulę i czosnek. Dodaj włoszczyznę oraz ziemniaki. Chwilę smaż razem. Następnie zalej winem i zagotuj. Wlej tyle wrzącej wody, aby przykryła składniki. Dodaj kostki rosołowe, ziele angielskie i listek laurowy. Przykryji gotuj ok. 25 minut.



3. Rozgotowane warzywa zmiksuj w wywarze. Zupę dopraw majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Kromki chleba okrój ze skórki, miąższ potnij w kostkę. Na patelni rozgrzej resztę masła z dodatkiem 2–3 łyżek oleju i na nim przyrumień chleb. Powstałymi grzankami posyp porcje zupy. Udekoruj gałązkami koperku.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>