POLECAMY

Krem z zielonego groszku

Zagotować rosół, wsypać zielony groszek i gotować 15 minut. Jajka ugotować, obrać. Białka i żółtka pokroić osobno w drobną kostkę - przełożyć do osobnych miseczek. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Składniki

  • 60 dag mrożonego zielonego groszku
  • 5 szklanek rosołu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Zagotować rosół, wsypać zielony groszek i gotować 15 minut. Jajka ugotować, obrać. Białka i żółtka pokroić osobno w drobną kostkę - przełożyć do osobnych miseczek. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Ugotowany zielony groszek dokładnie zmiksować z rosołem. Dodać posiekaną pietruszkę (trochę zostawić do dekoracji) i posiekane białka, delikatnie wymieszać - doprowadzić do smaku solą i pierzem.

Śmietanę ubić na puszystą masę. Zupę przelać do kokilek lub małych miseczek. Na każdej porcji umięścić kleks z bitej śmietany, posypać żółtkiem i natką.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/9 lat temu
Mniej Wody... Mniej Smietany... Wiecej Groszku i Zmiksowac Blenderem i macie krem :))
/9 lat temu
to jest woda a nie zupa.po co takie przepisy są umieszczane
/9 lat temu
zupa jest do niczego
POKAŻ KOMENTARZE (1)