Krem z cebuli

W garnku roztopić masło, dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i selera, chwilę smażyć mieszając. Następnie dodać ziemniaka i bulion mięsny, gotować na wolnym ogniu 30 minut.
/ 12.06.2007 15:16

Składniki

  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki masła

  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • natka selera
  • 1 duży ziemniak pokrojony na ćwiartki
  • 1 szklanka białego wina
  • ocet winny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W garnku roztopić masło, dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i selera, chwilę smażyć mieszając. Następnie dodać ziemniaka i bulion mięsny, gotować na wolnym ogniu 30 minut.

Gdy ziemniak zmięknie wywar wraz z dodatkami bardzo dokładnie zmiksować. Tak przygotowany wywar ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, ocet i wino, przyprawy, chwilę razem gotować.

Przed podaniem posypać zieloną natka pietruszki. Można zabielić gęstą śmietaną. Podawać z pieczywem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10.02.2010 14:58
tragedia . Przez te raklamy nic nie widac na stronie :( .