Jarzynowa zupa z pomidorami i bazylią fot. STOCKFOOD/FREE

Jarzynowa zupa z pomidorami i bazylią

Warzywny kociołek pełen smaku i aromatu
/ 03.09.2010 14:43
Jarzynowa zupa z pomidorami i bazylią fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 20 min * gotowanie 30 min * 1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 pomidory
- kostka rosołowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść liści bazylii
- sól
- pieprz

S
posób wykonania:
1. Marchewki, pietruszkę i korzeń selera obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 l zimnej wody, zagotuj.

2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Łodygi selera umyj, potnij na kawałki. Wrzuć do garnka razem z ziemniakami i kostką rosołową. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.

3. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Dodaj do zupy, gotuj ok. 5 minut.

4. Dorzuć pokrojone listki bazylii i oliwę. Zupę dopraw do smaku.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)