Składniki
- 6 dojrzałych pomidorów
- 2 szalotki pokrojone w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- ½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin BORGES
- Kilka listków świeżej bazylii
- Kilka czarnych oliwek BORGES do dekoracji
- Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć; resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem dodając czosnek oraz przyprawy. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.