Hiszpański chłodnik z pomidorów

Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć; resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem dodając czosnek oraz przyprawy. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii.
/ 29.05.2013 13:09

Składniki

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin BORGES
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Kilka czarnych oliwek BORGES do dekoracji
  • Sól, pieprz biały mielony, kumin (kmin rzymski) do smaku

Hiszpański chłodnik z pomidorów

Sposób przygotowania

Wszystkie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć; resztę włożyć do dzbanka (w zestawie z blenderem) i dokładnie zmiksować blenderem dodając czosnek oraz przyprawy. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)