POLECAMY

Grochówka pikantna

Groch (wraz z wodą. w której się moczył) zalać w szybkowarze wywarem, szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W czasie ogrzewania szybkowaru sparzyć i obrać pomidory ze skórki i pokroić je.

Składniki

  • 1 l wywaru z kości i warzyw,
  • 1 szkl. uprzednio namoczonego na noc grochu (jeśli w połówkach - to nie moczonego),
  • 10 dkg dowolnej wędliny,

  • 2 - 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 0.5 szkl. śmietany,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki keczupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek i curry do smaku.

Sposób przygotowania

Groch (wraz z wodą. w której się moczył) zalać w szybkowarze wywarem, szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W czasie ogrzewania szybkowaru sparzyć i obrać pomidory ze skórki i pokroić je.

Pokroić w paseczki wędlinę, usmażyć na tłuszczu oczyszczoną i posiekaną cebulę, dodać mąkę i Iekko ją zrumienić. Po otwarciu szybkowaru wszystko połączyć z grochem. Wrzucić czosnek, posolić i ponownie zamknąć szybkowar, po czym ogrzewać jeszcze 10 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Na koniec przyprawić śmietaną, musztardą, keczupem, dodać do smaku pieprz i curry.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)