Gazpaho - zupa hiszpańska

Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny – orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.
/ 25.05.2007 10:23

Składniki

  • Mrożonka „Danie Hiszpańskie”  - 1 opakowanie

  • Pomidory świeże - 2 duże sztuki
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr
  • Kolendra świeża
  • Bazylia świeża

Sposób przygotowania

Przygotowanie mieszanki: Mieszankę „Danie Hiszpańskie” (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! – czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.

Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/27.10.2009 07:35
Jak czytam to slinka leci na taka zupke. To cos podobnego do tego co ja gotuje ,czyli wszystko co pod reka wrzucam do philipiaka.Mam obiad na kilka dni i jaki pyszny.
/04.12.2008 17:29
tez mi przepis-same polprodukty:/ i chemia(kostki rosolowe)
/12.06.2008 14:36
hmmm byłam w Hiszpanii i zajadałam się tą zupą. Je się ją na zimno i składniki odbiegają od tych podanych w przepisie.