Składniki:
- 4 łyżki masła- 1 kg cebuli pokrojonej w plasterki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki mąki
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 l bulionu wołowego
- 3 łyżki koniaku lub brandy
- 6 kromek bagietki
- 20 dag startego sera żółtego, np. gruyere
- sól, pieprz
Przygotowanie:
2. Wrzucić czosnek, doprawić solą i pierzem. Zmniejszyć ogień i smażyć cebulę jeszcze ok. 40 minut, bez przykrycia.
3. W tym czasie często mieszać, żeby się nie przypaliła. Kiedy nabierze ciemnozłotego koloru, posypać ją mąką i dokładnie wymieszać. l Dolać wino i zagotować. Następnie wlać bulion i ponownie zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, gotować ok. 30 minut. W połowie gotowania dolać koniak. Od czasu do czasu zupę mieszać.
4. Kromki bagietki podpiec na grillu, posypać serem, podpiec, aż ser się rozpuści. Zupę podawać z grzankami.