Flaczki drobiowe fot. STOCKFOOD/FREE

Flaczki drobiowe

Zupa będzie jeszcze pożywniejsza, jeżeli dodasz do niej osączony groszek z puszki lub kukurydzę
/ 22.11.2011 06:12
Flaczki drobiowe fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 310 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 3–4 udka kurczaka (bez skóry)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1–2 cebule
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka imbiru
- 1,5 łyżki majeranku
- przyprawa do zup
- po 1/2 pęczka koperku i natki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Udka zalej 2 l zimnej wody. Posól, wrzuć laur i ziele angielskie, zagotuj. Dodaj oskrobane marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Przykryj, ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i uchyl pokrywkę. Gotuj 20 min, wyjmij warzywa, a kurczaka gotuj jeszcze 15–20 min.

2. Przecedź wywar, przestudzoną marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w paski, a przyprawy, cebulę oraz pora wyrzuć. Wyjmij kości z kurczaka, mięso pokrój wzdłuż włókien na cienkie paski.

3. Utrzyj masło z mąką, dodaj odrobinę gorącej zupy, rozetrzyj, wlej do pozostałej zupy. Zagotuj, mieszając, włóż warzywa i mięso, dodaj imbir i 1–2 łyżki przyprawy do zup. Zamieszaj, przykryj, gotuj 5 min. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i majerankiem, zdejmij z ognia. Posyp zieleniną.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Tagi: zupa, flaki
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)