Fasolka po bretońsku

Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej, zimnej wodzie. Ugotować ją w tej samej wodzie. Cebulę, paprykę i czosnek pokroić drobno i usmażyć. Dodać do miękkiej fasolki. Kiełbasę i boczek pokroić i podsmażyć jak cebulę.
/ 09.10.2006 12:30

Składniki

  • fasola Jaś ok. 1/2 kg
  • ok 40 dag wędliny
  • ok 20 dag boczku
  • duża puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • l łyżka cukru
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżeczka mąki

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej, zimnej wodzie.

Ugotować ją w tej samej wodzie. Cebulę, paprykę i czosnek pokroić drobno i usmażyć. Dodać do miękkiej fasolki. Kiełbasę i boczek pokroić i podsmażyć jak cebulę. Połączyć wszystko razem.

Dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.

Mąkę rozprowadzić w wodzie i zagęścić fasolkę.

Na suchą patelnię wsypać cukier i zrobić karmel. Wlać go na końcu do garnka z fasolką. Wszystko zamieszać i podawać ze świeżym pieczywem.