Chłodnik z warzyw

Dlaczego jemy chłodniki? Są lekkie, pełne świeżych warzyw i ziół.
/ 31.08.2007 12:25
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 strąk czerwonej mięsistej papryki
- 1 cebulka cukrowa
- 1 długi ogórek sałatkowy
- 1 litr jogurtu lub kefiru naturalnego
- 1 kalarepka
- pęczek koperku
- sól i zmielony biały pieprz

Rzodkiewki dokładnie opłukać, odciąć listki, pokroić na plasterki. Umytą i obraną kalarepkę poszatkować lub zetrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami. Ogórka opłukać, wytrzeć, drobno pokroić, można nie obierać, odrobinę posolić. Paprykę opłukać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę obrać, pokroić w cienkie słupki. Do wazy wlać jogurt lub kefir, roztrzepać, dodać rozdrobnione warzywa, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem, wstawić do lodówki. Koperek starannie opłukać, oberwać łodyżki, posiekać. Przed podaniem chłodnik posypać koperkiem.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)