Chłodnik z rokpolem i dymką

Chłodnik dodatkowo posyp połówkami orzechów włoskich lub uprażonymi płatkami migdałowymi
/ 12.06.2012 06:12

Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: ok. 30 min
Porcja: ok. 230 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag sera rokpol
  • szklanka bulionu cielęcego (może być z kostki)
  • 4 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
  • 1/4 pęczka koperku
  • pęczek cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól n mielony biały pieprz
  • kilka pokruszonych ziarenek czerwonego pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Bulion cielęcy podgrzej w rondelku, wkrusz do niego połowę sera rokpol i dokładnie wymieszaj. Zmiksuj, letni bulion połącz z jogurtem naturalnym.
  2. Dymkę i koperek opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, pokrój na średniej wielkości kawałki, włóż do jogurtu z bulionem cielęcym. Zupę dopraw do smaku solą, szczyptą mielonego białego pieprzu oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki na około 30 min, aby wszystkie smaki się połączyły.
  3. Pozostały ser rokpol pokrój ostrym nożem w dość grubą kostkę. Schłodzoną zupę rozlej do miseczek. Posyp pokrojonym serem. Chłodnik podawaj np. z podsmażonymi na oleju grzankami z bułki lub bagietką.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)