Chłodnik tarator, zupy, chłodnik, kuchnia bułgarska fot. STOCKFOOD/FREE

Chłodnik tarator

Idealny na letnie upały!
/ 05.05.2012 12:29
Chłodnik tarator, zupy, chłodnik, kuchnia bułgarska fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 20 min * schładzanie ok. 4 godz. * 1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 6 porcji:

  • 1 ogórek
  • po 1/2 l gęstego jogurtu i przegotowanej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania chłodnika:

  1. Ogórek umyj, obierz, pokrój w małą kostkę. Oprósz  solą, odstaw na 5 minut. Orzechy i koperek posiekaj.
  2. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą i oliwą.
  3. Jogurt ubij z zimną wodą (jeśli jest rzadki, nie rozcieńczaj go, tylko weź litr jogurtu). Ogórek przepłucz, by usunąć sól. Dodaj do jogurtu, połącz z orzechami, czosnkiem i oliwą, dopraw.
  4. Naczynie z zupą przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, aby się dobrze schłodziła.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)