Boczniaki á la flaki

Można z nich wyczarować wspaniałe potrawy. Np. taką gęstą, pożywną zupę jak ta...

Boczniaki pochodzą z Chin, ale są popularne na całym świecie. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej uważa się, że boczniaki przedłużają życie...

Można z nich wyczarować wspaniałe potrawy. Np. taką gęstą, pożywną zupę jak ta...

Składniki:
- 25-30 dag boczniaków, najlepiej dużych
- 1 mały por
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek,
- trochę oliwy, szczypta soli,
- natka pietruszki


1. To naprawdę dobra zupa!
2. Cebulę i białą część pora kroję na cienkie talarki i smażę w małej ilości oliwy.
3. Boczniaki kroję w dość cienkie paski.

4. Marchew, seler i pietruszkę ścieram albo drobno tnę w „zapałki”.
5. Starte warzywa wrzucam do 1 litra wrzącej wody, chwilę gotuję. Do smażącej się cebuli i pora dorzucam paski boczniaków, smażę kilka minut i wrzucam do gotujących się warzyw. Mieszam wszystko i gotuję na małym ogniu.
6. Teraz przyprawy. Dodaję do zupy kilka łyżek sosu sojowego, pieprz, zgnieciony lub drobno posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli oraz koniecznie majeranek i startą gałkę muszkatołową.
7. Właśnie ścieram ją na tarce. Gałka ma intensywny smak, więc nie przesadź, potrzyj gałką kilka razy po tarce o najmniejszych oczkach i sprawdź, czy wystarczy.

8. Boczniaki á la flaki są gotowe! Świetnie smakują posypane natką pietruszki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/12 lat temu
cycki niech sobie też ugotuje!
/12 lat temu
chyba ktoś pomylił serwisy - ta Pani powinna gotować na stronie dla mężczyzn a nie na "Polkach" hi hi :)
/12 lat temu
a dlaczego tej pani na zdjeciu wystaja cycuchy spod sukienki?