Barszcz z uszkami

Barszcz jemy nie tylko w wigilię
/ 16.04.2008 14:27
Składniki:
- 3/4 kg buraków
- 4 suszone grzyby
- 1 cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła

Na uszka:

- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 8 dag suszonych grzybów
- 1 cebula l 2 łyżki masła

Na barszcz grzyby namoczyć, ugotować w 1/2 l wody. Buraki obrać, pokroić, wrzucić do 1,5 l zimnej wody, dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę i przyprawy, gotować 20 min, odstawić na godzinę. Przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów, zagotować, przyprawić,
dodać masło. Grzyby na uszka opłukać, namoczyć, ugotować, odcedzić, posiekać, wywar przecedzić i odparować. Cebulę posiekać, przesmażyć na maśle, wymieszać z grzybami, dodać łyżkę wywaru, przyprawić. Zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty
o boku 3 cm, na każdy nakładać kulkę farszu, skleić brzegi. Gotować 2 min po wypłynięciu, odcedzić, podawać z barszczem.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)