Barszcz z uszkami - przepis

Jedno z głównych dań wililijnej, postnej wieczerzy.
/ 29.05.2019 10:05

Składniki:
Na barszcz:
- 75dag buraków
- 3 suszone grzyby
- cebula
- cytryna
- liść laurowy
- ziele
- sól i pieprz

Na uszka:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 10 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła

Barszcz
Grzyby namoczyć i ugotować w 1,2 litra wody, buraki obrać, pokroić i zalać 1,5 l wody, dodać cebulę i przyprawy, gotować 20 min, odstawić na godz., przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów, zagotować, przyprawić do smaku.

Uszka
Z mąki, szczypty soli, jajka i wody wyrobić ciasto, grzyby namoczyć, ugotować, posiekać, cebulę posiekać, przesmażyć na maśle, wymieszać z grzybami i łyżką wywaru, przyprawić, ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć farsz, złożyć, skleić, ugotować.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/21.12.2006 11:21
BEZ BARSZCZU Z USZKAMI !!! ZDROWYCH śWIąT DLA WSZYSTKICH !!
/18.12.2006 14:29
polecem pycha