Barszcz wigilijny

Przepis bezowy pochodzi z restauracji "Stary Dom" Piotra Adamczyka
/ 16.12.2009 12:52
Składniki:
- 50 dkg włoszczyzny lub kapusty
- 2 cebule
- 1 kg buraków
- 10 dkg suszonych grzybów
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier do smaku

Sposób wykonania:
1. Przygotować 2 litry wywaru z włoszczyzny, cebul, obranych i pokrojonych w plastry buraków oraz przypraw. Osobno ugotować namoczone w wodzie suszone grzyby.

2. Wymieszać oba wywary, doprawiając solą, pieprzem, szczyptą cukru i rozgniecionym czosnkiem. Dodać kwas buraczany lub sok z cytryny.

Kwas buraczany:
- 1,5 kg obranych i pokrojonych w cienkie plasterki buraków ułożyć w szklanym słoju i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby pokryła buraki. Na wierzchu można położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i trzymać 5 dni w ciepłym miejscu.

Na 3/4 wywaru z buraków i grzybów dodać 1/4 kwasu buraczanego.


Potrawy świąteczne - forum >>