POLECAMY

Barszcz wiejski

Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach. Następnie obrać, pokroić w cienkie paski,...

Składniki

  • 25 dag włoszczyzny,
  • 50 dag kości,

  • 50 dag buraków,
  • sól,
  • 1 szklanka kwasu z ogórków,
  • 2 l wody,
  • 12 dag śmietany,
  • ząbek czosnku,
  • liść laurowy

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinach. Następnie obrać, pokroić w cienkie paski, zalać przygotowanym wywarem z włoszczyzny i kości i wolno gotować około 30 min, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku, zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)