Aksamitna zupa brokułowa

Zupa brokułowa będzie nieco ostrzejsza, jeśli doprawisz ją sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową
/ 15.12.2010 14:57

Przygotowanie: 40 min 
Porcja: 140 kcal

Składniki na 6–8 porcji:
- 2 opakowania mrożonych brokułów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- łyżka masła
- cebula
- listek laurowy
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie
- ziarenka czerwonego pieprzu
- groszek ptysiowy
- gęsta kwaśna śmietana do dekoracji
- sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:

1. Cebulę posiekaj, zeszklij w rondlu na maśle. Wsyp nierozmrożone brokuły, zalej wrzącym bulionem. Dodaj listek laurowy i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj bez pokrywki (dzięki temu brokuły zachowają żywy zielony kolor) około 30 minut.

2. Ugotowane brokuły zmiksuj w wywarze. Zupę dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Rozlej do bulionówek. Na każdej porcji zrób śmietanowy kleks i fantazyjnie rozciągnij go wykałaczką, aby powstał ciekawy wzorek. Każdą porcję zupy posyp groszkiem ptysiowym oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.

3. Zupę możesz dodatkowo posypać mielonym parmezanem lub innym startym żółtym serem. Podaje się ją również z mielonymi lub siekanymi orzechami.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>