Fot. Fotolia
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti ugotowanego w wodzie z dodatkiem cytryny i mięty
- 12 krewetek królewskich
- sproszkowana łagodna papryka
- oregano
- olej roślinny do smażenia
- 160 g delikatnych liści sałaty
- 200 g żółtej papryki
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- pietruszka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem otartej skórki z cytryny i listków mięty.
- Makaron odsącz i pozostaw do ostygnięcia układając starannie pojedyncze nitki makaronu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano.
- Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut.
- Żółte papryki podduś w rondelku podlewając wodą bez użycia tłuszczu do momentu, w którym będą miękkie. Następnie zmiksuj je z oliwą z oliwek przy pomocy blendera, aby powstał kremowy sos.
- Krewetki zawinięte w makaron spaghetti smaż na mocno rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Następnie delikatnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu, układając je na jednorazowym ręczniku kuchennym.
- Ułóż na talerzu liście sałaty, polej odrobiną sosu z papryki. Na wierzchu ułóż krewetki.
Ta delikatna przystawka podawana jest na gorąco i pozwala podać smażone owoce morza w formie odmiennej od klasycznego sposobu przygotowania z użyciem mąki i bułki tartej.
Najważniejsze w przygotowaniu owoców morza jest smażenie na mocno rozgrzanym oleju roślinnym oraz staranne ich osuszenie po wypłukaniu. W tym przypadku nie należy ich już solić, ponieważ solimy wodę na makaron.
Źródło: Materiały prasowe Mamma Mia
Zobacz także: Jak smażyć krewetki?