Spaghetti z krewetkami – sylwestrowy przepis!

Wypróbuj przepis na efektowne spaghetti z pięknie podanymi złocistymi krewetkami. W sam raz na imprezę sylwestrową!
/ 29.12.2014 11:31

spaghetti z krewetkami

Fot. Fotolia

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti ugotowanego w wodzie z dodatkiem cytryny i mięty
  • 12 krewetek królewskich
  • sproszkowana łagodna papryka
  • oregano
  • olej roślinny do smażenia
  • 160 g delikatnych liści sałaty
  • 200 g żółtej papryki
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem otartej skórki z cytryny i listków mięty.
  2. Makaron odsącz i pozostaw do ostygnięcia układając starannie  pojedyncze nitki makaronu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano.
  4. Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut.
  5. Żółte papryki podduś w rondelku podlewając wodą bez użycia tłuszczu do momentu, w którym będą miękkie. Następnie zmiksuj je z oliwą z oliwek przy pomocy blendera, aby powstał kremowy sos.
  6. Krewetki zawinięte w makaron spaghetti smaż na mocno rozgrzanym oleju aż nabiorą złocistego koloru. Następnie delikatnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu, układając je na jednorazowym ręczniku kuchennym.
  7. Ułóż na talerzu liście sałaty, polej odrobiną sosu z papryki. Na wierzchu ułóż krewetki.

Ta delikatna przystawka podawana jest na gorąco i pozwala podać smażone owoce morza w formie odmiennej od klasycznego sposobu przygotowania z użyciem mąki i bułki tartej.

Najważniejsze w przygotowaniu owoców morza jest smażenie na mocno rozgrzanym oleju roślinnym oraz staranne ich osuszenie po wypłukaniu. W tym przypadku nie należy ich już solić, ponieważ solimy wodę na makaron.

Źródło: Materiały prasowe Mamma Mia

Zobacz także: Jak smażyć krewetki?