Smażony witlinek i jadalne kwiaty w szpinaku

Nasturcja i nagietek to kwiaty jadalne, które doskonale komponują się z rybą. Basia Ritz, pierwszy polski MasterChef poleca przepis na smażonego witlinka i jadalne kwiaty w szpinaku.
/ 24.04.2013 13:19

Nagietek

Smażony witlinek i  jadalne kwiaty w szpinaku - przepis Basi Ritz

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 filety rybne
  • parę gałązek tymianku
  • oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
  • sól morska

W przepisie wykorzystano rybę witlinek, ale można go zastąpić dorszem, okoniem morskim, doradą lub dowolną ulubioną rybą).

Sałata

  • ok. 600 g młodego, świeżego szpinaku
  • jadalne kwiaty: nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki.
  • filety z 1 dojrzałej pomarańczy
  • 12 pomidorków koktajlowych

Dressing

  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ok. ½ pomarańczy)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Składniki na dressing umieścić w miseczce i wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
  2. Szpinak umyć, osuszyć, usunąć łodygi. Pomidory pokroić w ćwiartki, filety z pomarańczy pokroić w dużą kostkę. Wszystko umieścić w misce, polać dressingiem, wymieszać. Rozłożyć na talerzach, dodać kwiaty.
  3. Filety rybne oczyścić z łusek, umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć ukośnie w paru miejscach. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw na stronie skóry, a kiedy będzie ładnie zrumieniona, przełożyć na krótką chwilę na drugą stronę.
  4. Ułożyć na talerzach, obok szpinaku, serwować od razu.

Źródło: PR Kwadrat Sp. z o.o./bj

Więcej przepisów Basi Ritz na stronie www.kulinarnamekka.blogspot.com

Zobacz także: Pieczone faszerowane kwiaty cukinii - przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)