Sałatka z wiosennych warzyw

W wersji dla dzieci, zamiast likieru pomarańczowego, dodaj syrop owocowy
/ 23.05.2011 14:01

Przygotowanie: 15 min 

Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek świeżych listków botwinki
- 1 sałata rzymska
- 10 dag świeżych listków szpinaku
- 1 krótki ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni

Na sos:
- 10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- ew. 1 łyżka likieru pomarańczowego
- szczypta cukru
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Botwinkę, sałatę i szpinak opłucz pod zimną wodą i dokładnie wysusz. Umyty ogórek i rzodkiewki pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki.

2. Upraż orzeszki na suchej patelni. Przygotuj sos: sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i oliwę wymieszaj. Dodaj likier pomarańczowy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Składniki sałatki wymieszaj Polej sosem. Posyp uprażonymi orzeszkami.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)